Hévíz és környéke

Hévíz és környéke érdekes és szép látnivalókat kínál minden korosztály számára. A hévízi pihenés alatt nem szabad kihagyni a Balaton és Keszthely, a Kis-Balaton, Sümeg, Tapolca, Zalaszántó és természetesen Egregy megtekintését sem.

Egregy - egregyi borozósor és Árpád-kori templom

Az egregyi szőlőhegyen hangulatos borozók és kis pincék várják a vendégeket. A szőlőkultúra hagyományai Egregyen a rómaiak koráig nyúlnak vissza. A török időkben ez a kis középkori falu teljesen elpusztult, elnéptelenedett. A népesség pótlása a XVIII. század elején kezdődött meg, amikor német telepesek költöztek Egregyre. Ők elsajátították a tradicionális, Balaton környéki szőlőtermesztést, kialakult egy sajátos kultúra. Az egregyi szőlőhegyet 1998-ban minőségi bortermelő hellyé nyilvánították. A turisták a Dotto kisvonattal vagy gyalogosan, kerékpáron könnyen eljuthatnak a három utcácskából álló boroshegyre, hogy ott jókedvűen töltsék el borozgatással, valamint zsíros kenyérrel, kolbásszal, sajttal telített hidegtálak falatozgatásával.

Érdekes látványt nyújt a borozók mellett az Árpád-kori Szent Magdolna kápolna és temető. A templom különlegessége, hogy egyike a Balaton környéki három épségben megmaradt római kori templomnak. Belső falait barokk festmények maradványai díszítik. a séta során szép kilátás nyílik a Keszhelyi-hegységre és a cserszegtomaji Margit-kilátóra is.

Római kori romkert

Az ásatásokat a Kaktusz Villa utcáján végén tekinthetik meg. Az ásatásokat 2011-ben adták át és azóta a turisták egyik kedvenc "zarándokhelye". A romkert ékes bizonyítéka annak, hogy a hévízi tavat már a rómaiak is használták. Az I. században épült épület a 4. századig maradt fenn, s meleg, langyos és hideg vizes fürdőmedencével is rendelkezett. Később az épületet Mithras szentéllyé alakították át. Az épület az 5. században véglegesen elpusztult.

Keszthely

Hévíztől 8 km-re fekszik Keszthely, a Balaton "egyik" fővárosa. A Balaton part és a molo, a sétálóutca, az újonnan elkészült főtér a város fejlődését mutatja. A város bővelkedik látnivalókban, mint például 

  • Festetics Kastély
  • Balaton Múzeum
  • Babamúzeum
  • Csigaparlament
  • Történelmi Panoptikum
  • Játékmúzeum

Aki finomság süteményekre vágyik, ajánljuk a Marcipán Múzeum megtekintését, ahol a csodás torták között a Festetics Kastélyt is viszontláthatjuk.

Kis-Balaton

Az egykor Balatonhoz tartozó terület ma már természetvédelmi terület. Állat-és madárvilága a természetkedvelők számára izgalmas élményeket tartogat. A Kányavári sziget szabadon megtekinthető, a hídon való átkeléskor megcsodálhatjuk a környéket. A Kis-Balaton egy része csak engedéllyel látogatható. 

Zalaszántó - Sztupa

Európa legnagyobb, Közép-Európa első buddhista szentélye egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben. A sztupa különlegessége, hogy ez az egyetlen olyani buddhista szentély Európában, amely eredeti Buddha ereklyét tartalmaz. Buddha földi maradványának néhány darabját, apró csontszilánkokat őriznek itt díszes tartóban. A Világosvár nevű hegyen épült hófehér szentély 30 m magas és 24 m széles. A vallást itt nem gyakorolják, két szerzetes vigyázza az épületet, akik a faluban laknak. A szentély belsejébe nem lehet bejutni, zárt építmény. Az épületre magas lépcső vezet fel, melynek végén buddha aranyszobra ül egy üvegfal mögött. Az épület körül lévő teraszon végigsétálhatunk és megcsodálhatjuk eme monumentális épület szépségét, ahogy nyugalomban áll az erdő közepén. Nagy élmény, mikor az erdőben sétálva, egyszer csak egy hófehér monumentális épület tárul elő a "nagy semmiből."

 Sümegi vár

Fiúknak, lányoknak egyaránt nagy élmény a vár, igaz az oda vezető út megdolgoztatja a lábakat. A várban rendszeresen szerveznek lovagi tornákat, ami korhű ruhákban, a vár udvarán kerül megrendezésre. A sümegi várat IV. Béla király parancsára a veszprémi püspök építtette. Nemcsak a vár, hanem a várhegy is egy igazi érdekesség, hiszen síkságból emelkedik ki 270 m tengerszint feletti magassággal. A vár 87 m magas. A vár szabálytalan, sokszög alakú, főbb részei a külső kaputorony, öregtorony, farkasverem, fellegvár, belső kaputorony.

Tapolcai Tavasbarlang

A tavasbarlang a város központjában, mondhatni "dobogó szívében" helyezkedik el. Közép-Európa egyedülálló látványossága. A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja. A barlang mintegy 300 méteres szakaszát azonban csónakkal is be lehet járni, ami különleges élmény. A barlang különleges klímájának gyógyhatását régóta ismerik. A viszonylag állandó, 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet, a közel 100 %-os relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben nyújt segítséget. Erre a célra a kórházbarlangot használják.